Wat zijn ontbindende voorwaarden bij de aanschaf van een woning?

Ben je op huizenjacht? En heb je je eventuele paleisje gevonden? Dan is het ook belangrijk om vooraf door de notaris ontbindende voorwaarden te laten vastleggen in de koopakte. Maar waarom zijn deze voorwaarden belangrijk? En wat voor soort voorwaarden zijn er precies?

In deze blog gaan wij je daar in ieder geval meer over vertellen, zodat jij goed voorbereid een woning kunt gaan kopen.

Meer hierover lees je hieronder:

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Heb je een voorlopig koopcontract ondertekent? Dan is het toch iets minder voorlopig dan je zult denken. Aangezien er een 10% boete overheen gaat wanneer je toch wilt afzien van de koop. Wil je dat nou voorkomen? Dan kun je door de notaris ontbindende voorwaarden laten opnemen in het voorlopige koopcontract.

Mocht één van de partijen toch niet aan de voorwaarden voldoen? Dan kun je gratis nog van de koop afzien

Maar welke ontbindende voorwaarden koopakte zijn er? Daarover vertellen wij je hieronder meer over.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

De notaris kan om te beginnen een aantal ontbindende voorwaarden in het koopcontract stellen, zoals: voorbehoud financiering hypotheek. Dit is misschien wel één van de meest voorkomende voorwaarden, die worden gesteld in het voorlopige koopcontract. Simpelweg, is het dus een voorwaarde, die geldt wanneer jij als koper toch geen hypotheek kunt bemachtigen om je woning te kunnen financieren. En datzelfde geldt ook voor wanneer je een NHG, beter bekend als Nationale Hypotheek Garantie kunt krijgen.

Verder moet je denken aan de voorwaarde voorbehoud bouwtechnische keuring. Mocht de woning om een bepaalde reden niet door de keuring komen? Dan kan het koopcontract, dus ook gratis worden ontbonden. Dit is ook hetzelfde geval met de voorwaarde voorbehoud gebreken. Dit dien je met de verkoper af te stemmen, dat mochten er gebreken boven een bepaald bedrag uitkomen. Dat het voorlopige contract, ook kan worden ontbonden.

Ook is het ook mogelijk om een voorbehoud wijziging woning vast te leggen, daarin staat vermeldt: wanneer je bijvoorbeeld ingrijpende wijzigingen in de woning wilt aanbrengen, of vanuit de locatie een onderneming wilt bedrijven. En de Gemeente daar geen toestemming voor verleend, dat het ook kan worden opgezegd.

Tenslotte, is het ook mogelijk om als voorwaarde stellen, dat het contract kan worden ontbonden wanneer het niet lukt om voor een bepaalde tijd je eigenwoning te verkopen.