Goud verkopen: wie kan je vertrouwen?

goud

Ben jij eigenaar van goud? In de vorm van een goudbaar van een kilo, of in de vorm van gouden munten of oud goud uit de familie? Dan kan ik je feliciteren. Dat is namelijk een enorm fijne positie als je dat goud wil verkopen. Er is namelijk veel meer vraag dan aanbod op het gebied van edelmetalen, en als jij wat extra geld nodig hebt of simpelweg gewoon van het goud af wil dat je hebt, kun je het vandaag voor veel meer geld verkopen dan je dat vijf jaar geleden kon. In dit artikel ga ik in op het grootste vraagstuk wanneer je wil goud verkopen, namelijk: wie kan je vertrouwen? Oftewel – met welk bedrijf moet je in zee gaan?

goud

Dat goud waarde heeft wist je natuurlijk al lang. Maar in het huidige handelsklimaat heeft goud meer waarde dan ooit. Er is weinig vertrouwen in het monetaire systeem en de economie op zichzelf, en particulieren en bedrijven zoeken naar mogelijkheden om hun geld te steken in een waardevaste investering. En dat is goud altijd geweest. En daarnaast kunnen we vaststellen dat er heel veel toepassingen bestaan voor goud. Daar bovenop het feit dat er – in tegenstelling tot twintig jaar geleden – veel meer landen zijn waar mensen iets te besteden hebben (denk aan China, India en Rusland), maakt jouw positie als eigenaar van goud een enorm goede positie om te hebben. Maar nu: waar moet je aan denken bij het vinden van een betrouwbare partij om jouw goud aan te verkopen?

Wereldwijde vraag

Er is een wereldwijde grote vraag naar goud. Het edelmetaal wordt maar heel summier gewonnen en geproduceerd, dus het aanbod van goud blijft relatief klein. Maar de vraag wordt – mede door bovenstaande oorzaken – steeds groter en blijft maar groeien. En omdat de vraag wereldwijd zo groot is, bestaat er ook een groot web van goud handelaren, opkopers en aanbieders. En ik kan me voorstellen dat dat overweldigend is, als jij gewoon op zoek bent naar een eerlijk bedrijf om jouw goud aan te verkopen.

De allereerste schifting die je kunt maken in je zoektocht is online. Als je tijdens het zoeken alle websites wegstreept die te erg stunten met prijzen of te schreeuwerig adverteren, heb je al een grote winst geboekt. Deze partijen zijn vaak ook niet te vertrouwen omdat ze te snel veel geld willen verdienen. Een professionele goudhandelaar is bovendien vaak ‘gewoon’ bezig met zijn werk, en heeft dus niet de tijd of de middelen om een enorm gelikte website uit de grond te stampen.

Transparantie en contact

Een tweede hint is dat je moet kijken naar hoe transparant en eerlijk zo’n bedrijf is. Op de website kan je dat al zien aan bijvoorbeeld de goudprijs. Wordt de actuele goudprijs eerlijk vermeld? Deze prijs is overal op internet te vinden, en elke eerlijke handelaar zou die dan ook op zijn website vermelden. Het is voor jou belangrijk om deze prijs van te voren te weten, alvorens je in daadwerkelijk contact komt met de betreffende partij. Dan weet jij namelijk van te voren al ongeveer hoeveel goudwaarde je in handen hebt, en kun je meteen een betrouwbaarheidstest doen als je een handelaar spreekt. Als diegene dan een totaal andere actuele goudprijs noemt dan die jij al had opgezocht, weet je ten slotte voldoende.

Vervolgens kun je kijken naar de contactmogelijkheden. Een bedrijf dat het beste voor heeft met haar klanten zal natuurlijk haar best doen om je zo goed mogelijk te woord te staan. Kom je een bedrijf tegen dat niet of bijna niet te bereiken is, of bijvoorbeeld alleen per e-mail? Dan zou ik dat bedrijf niet vertrouwen als ik jou was. Ze zijn dan namelijk moeilijk traceerbaar, en grote kans dat ze iets te verbergen hebben. Is een bedrijf wel actief bezig om contact te leggen middels bijvoorbeeld de telefoon? Dat is dan een goed teken.

Vakmanschap en liefde

Naarmate je bovenstaande stappen doorlopen hebt, zul je merken dat er van al die duizenden bedrijven nog maar enkelen over zullen blijven. Een volgend belangrijk punt om te onthouden is: als een bedrijf een fysieke locatie of een winkel heeft, zegt dit veel goeds over ze. Dan kun jij namelijk iemand recht in de ogen aankijken, en heb je een plek waar je naar terug kan komen als er toch onverhoopt iets fout is gegaan. Sommige goudhandelaren hebben naast hun handel ook een juwelierszaak, bijvoorbeeld. Het is aan te raden daar dan heen te gaan, en vaak kun je daar dan kosteloos en vrijblijvend een taxatie laten doen en je laten informeren over de goudkoers. Mocht je na de taxatie aangeven toch liever verder te willen kijken, dan zal een betrouwbare partij altijd begrijpend reageren.

Verder is vakmanschap natuurlijk het belangrijkste dat je zoekt in een goede partij, maar soms lastig te meten. Dit voel je aan, maar merk je ook aan de eerlijkheid en integriteit van het bedrijf. Zelf naar de winkel of het kantoor toe gaan helpt daar natuurlijk enorm bij. Dan kun je direct inschatten hoe goed een bedrijf naar jouw verhaal luistert, hoeveel tijd ze voor je nemen, of je een kopje koffie wordt aangeboden, et cetera. Er zijn integere goudhandelaren die al tientallen jaren in het vak zitten, en die het allerbelangrijkst vinden dat ze de klant goed hebben geholpen. Deze bedrijven lopen vaak al goed, dus ze hebben minder baat bij snel en makkelijk geld verdienen over de rug van hun klanten.

En bij alles blijft gelden: is het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.